Tutustu StepUpin tarinaan

by Lasse Muuronen

StepUp on alansa pioneeri Suomessa ja sen toiminnan kulmakiviä ovat aina olleet iloisuus, rehellisyys ja ammattimaisuus. Aloitimme show- ja mallitoimistona ja kymmenen ensimmäisen toimintavuoden jälkeen avasimme myös oman tanssikoulun, joka on nopeasti kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista.

Tässä huippuhetkiä vuosien varrelta:

1980-luku 

Kaikki StepUp Oy:n perustajajäsenet aloittivat tanssiuransa Aira Samulinin tanssikoulussa. Muutamassa vuodessa osasta oppilaista muodostui tiivis joukko innokkaita ja lahjakkaita nuoria, jotka päätyivät viettämään vapaa-aikaa yhdessä. Sen lisäksi he etenivät kukin omien vahvuuksiensa puitteissa tanssikoulu Aira Samulinin Rytmikkäisiin, opettajiksi ja toimistotöihin. Aira Samulinin aloitteesta kolme heistä; Marco Bjurström, Tiina Kaivola ja Ari-Pekka Saanio perustivat StepUp Oy:n vuonna 1987.

Aira tarvitsi showpuolen töilleen jatkajaa eikä enää halunnut itse organisoida esiintyjien välitystä. Niinpä nämä kolme rohkeaa nuorta tarttuivat haasteeseen ja lähtivät rakentamaan uutta yritystä; show- ja mallitoimisto StepUpia.

Muutama vuosi vierähti niin, että Aira oli StepUpin suurin asiakas tilaten esiintyjät omiin produktiohinsa StepUpilta. Vuosina 1989 ja 1990 StepUp Dancers oli neljän tanssijan voimin mukana Linnanmäen legendaarisessa UIT-revyyssä ja ryhmän oma brändi alkoi muotoutua.

1990-luku 

Vuonna 1991 StepUp sai ensimmäisen suuren tilauksen Viking Linelta ja toteutti heidän kaikille Helsingin, Turun ja Naantalin laivoilleen showproduktion Dancing Viking Line. Ja siitä alkoikin sitten varsinainen pyöritys. Seuraavana vuonna alkoi yhteistyö Silja Linen kanssa joka jatkuikin aina vuoteen 2008, jolloin Tallink osti Silja Linen. StepUp toteutti yli kymmenen vuoden ajan erilaisia showproduktioita Siljan laivoille. Repertuaariin kuului niin koko perheen showt, midnight showt kuin myös lapsimatkustajille suunnatut erilaiset aktiviteetit. Suurin yksittäinen tuotanto oli ”The World of Dance” -show upouuden Silja Europan Moulin Rouge -teatterissa peräti 16 tanssijan voimin vuonna 1994.

Samaan aikaan myös muut tilaukset kasvoivat vauhdilla. StepUp toteutti lukemattoman määrän muotinäytöksiä asiakkainaan mm. Luhta, Marimekko, Triumph ja Stockmann. StepUp esiintyi säännöllisesti muotimessuilla Helsingissä, Saksassa, Englannissa ja Italiassa. StepUp Dancers esiintyi myös useana vuonna Casino Perlassa Sloveniassa.

Yhteistyö suomalaisten huippuartistien kanssa alkoi ravintolashowsta Helsingin Kaivohuoneella Marion Rungin kanssa ja sitä seurasivat showt mm. Ami Aspelundin, Sonja Lumpeen, Dannyn, Arja Korisevan ja Jari Sillanpään kanssa. StepUpin tanssijat esiintyivät säännöllisesti myös mm. Linda Lampeniuksen, Waldon, Nylon Beatin ja Taikapeilin taustalla. Myös erilaiset festivaalit ulkomaisten esiintyjien taustatanssijoina työllistivät stepupilaisia.

Vuonna 1994 sai Helsingin Svenska Teaternissa ensi-iltansa nuorisomusikaali Hype, joka nousi ennennäkemättömään suosioon. Hypen teossa oli mukana useita keskeisiä henkilöitä StepUpista ja musikaali vaikutti monin tavoin myös StepUpin toimintaan innostaen ja inspiroiden. Musikaalin koreografiasta vastasi Marco Bjurström, puvustuksesta Jarkko Valtee ja lavalla nähtiin lukuisia StepUpin tanssijoita, mm. Tino Singh ja Peter Pihlström.

Vuosi 1997 oli StepUp Oy:lle käänteentekevä. StepUp teki yhteistyössä MTV3 -kanavan kanssa seitsenosaisen TV -sarjan nimeltä StepUp Show. Tämä ohjelma edusti myöhemmin MTV3:a Kultainen Ruusu -kilpailussa Motreuxissa. Vuonna 1997 MTV3 -kanavalla nähtiin myös ”Me Kastelijat” -sarja, jonka juontajana debytoi Marco Bjurström ja merenneitotuomarina Teresa De Rita-Cavlek. Mukana oli myös StepUp Kids -ryhmästä mm. Sebastian Wennström. Legendaarinen BumtsiBum! -ohjelma pärähti käyntiin Marcon juontamana syksyllä 1997. Seuraavana vuonna drag-duo ShoWhat esiintyi ensimmäisen kerran. Myös Tino Singhin luotsaama ”Passi ja hammasharja” -ohjelma oli 1990-luvun puolivälissä tärkeä areena StepUp Dancers -ryhmälle. 

Vuonna 1997 Aira päätti lopettaa tanssikoulunsa pyörittämisen ja StepUp Show School (nyk. StepUp School) aloitti toimintansa. Tanssitunteja pidettiin aluksi vain yhdessä salissa Ruoholahdenkadulla. Ensimmäisen toimintavuoden opettajat olivat Marco Bjurström, Mindy Lindblom, Peter Pihlström, Marianne Järvinen, Virpi Kurkihovi ja Anu Raita. Tunteja pidettiin ensimmäisellä, kolme kuukautta kestäneellä kevätkaudella yhdeksän viikossa ja ensimmäisellä täyspitkällä syyskaudella jo 22 viikossa. Vuonna 1999 StepUp Show School laajensi toimintansa Helsingin ydinkeskustaan Keskuskadulle ja viikoittainen tuntimäärä nousi yli kolmeenkymmeneen.

2000-luku

Tanssikoulun toiminta kasvoi 2000 -luvulla voimakkaasti. Vuonna 2003 StepUp muutti Taiteen Taloon (nyk. Leipätehdas) Helsingissä ja sai uudet isommat tilat. Tanssisalien määrä kasvoi kahdesta kolmeen. Tanssikoulu laajeni Espooseen syksyllä 2006. Myös Helsingin toimipisteeseen haettiin lisätilaa vuokraamalla samassa kiinteistössä sijaitsevan Opetusviraston tanssisaleja. Opettajamäärä kasvoi yli kahdenkymmenen ja viikottaisia tunteja oli jo yli 130. Vuonna 2006 alkoi Skene musiikkiteatterikoulun toiminta osana StepUp Schoolia ja vuonna 2008 aloitettiin myös Showtanssin koulutusohjelmat.

Vaikka StepUpin toiminnan painopiste siirtyikin pikkuhiljaa tanssikoulun puolelle esiintyivät StepUpin tanssijat läpi vuosikymmenen sadoissa eri yritystilaisuuksissa ja useiden suosittujen artistien, kuten Antti Tuiskun taustalla. 2000-luvulla ”StepUpmaista” tekemisen meininkiä näkyi vahvasti Marcon ohjaamissa musikaaleissa Grease, Hair, Saturday Night Fever, Avenue Q ja High School Musical.

2010-luku

Vuosi 2010 oli tanssikoulun puolella suuri kasvun vuosi. StepUp Oy osti Rovaniemeltä Hot Cakes -nimisen tanssikoulun, uusi Vantaan toimipiste aloitti toimintansa elokuussa, Espooseen remontoitiin yksi tanssisali lisää ja Helsingissä suurennettiin yhtä tanssisalia. Opettajia oli jo 35 ja viikottaisia tunteja yli 250. Tanssikoulun nimi lyheni nykyiseen muotoonsa.

Showtanssin koulutusohjelmien rinnalla aloitimme Katutanssin koulutusohjelmat ja molemmat koulutusohjelmat ovatkin kasvaneet merkittäväksi osaksi tanssikoulun toimintaa. Koulutusohjelmien ryhmät ovat menestyneet hyvin SM- ja IKM-kisoissa, mutta tärkeintä koulutusohjelmissa on kuitenkin ollut oppiminen, kaveruus ja mahtavat kokemukset.

Vuonna 2012 StepUp täytti 25 vuotta ja tätä juhlittiin upealla show’lla Finlandia-talolla. Lavalla nähtiin kattava kavalkadi tanssiesityksiä vuosien varrelta. Myös useat StepUpin kanssa yhteistyötä tehneet artistit esiintyivät showssa.

Vuonna 2015 StepUp Schoolin toiminta päättyi Rovaniemellä, mutta pääkaupunkiseudulla kasvu jatkui. Tammikuun alussa Helsingin toimipisteeseen valmistui neljäs oma sali ja elokuussa StepUp Schoolin Espoon toimipiste muutti uudempiin ja isompiin tiloihin Piispanporttiin, jossa tunteja on neljässä salissa. Syksyllä 2015 StepUp Schoolin kymmenessä omassa ja yhdessä vuokrasalissa opetti jo 48 opettajaa yli 300 viikkotunnilla.

Vuonna 2016 aloitti Helsingissä ShedHelsinki -teatterihanke, joka tarjoaa lapsille ja nuorille taustasta riippumatta mahdollisuuden olla esillä omina ja ainutkertaisina yksilöinä. Ensimmäinen ShedHelsinki -musikaali oli Peter Pan joulukuussa 2016. Vastasimme ShedHelsingin opetuksesta huhtikuuhun 2019 saakka.

Vuonna 2017 palasimme esiintymään Viking Linen laivoille ensin Excess Vir -ryhmällä ja vuodesta 2018 alkaen StepUp Crew -ryhmän näyttävät showt ovat viihdyttäneet matkustajia Viking Linen laivoilla loma-aikoina.

2020-luku

StepUp School on kasvanut yhdeksi Suomen johtavista show- ja street -tanssilajeihin keskittyneistä tanssikouluista.  Tavoitteenamme on tarjota kaikille iästä ja tanssitaidoista riippumatta turvallinen ympäristö ja toisiaan kannustava yhteisö, jossa harrastaa tanssia.  Tunteja on kaiken ikäisille aloittelijoista ammattilaisiin.

Tanssikoulun yhteydessä toimiva musiikkiteatterikoulu Skene tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille mahdollisuuden opiskella kaikkia musiikkiteatterin eri osa-alueita yhdessä ja samassa koulussa.  Tähän mennessä skeneläiset ovat esittäneet jo kaksitoista täysimittaista musikaalia lukuisien muiden esityskokonaisuuksien lisäksi.

StepUp Agency tuottaa laadukkaita ohjelmapalveluita yritys- ja yksityisasiakkaille tarjoten joko asiakkaiden toiveiden mukaan räätälöityjä tai valmiita ohjelmia, joita kaikkia yhdistävät laatu ja luotettavuus. Ammattitaitoisesta esiintyjäjoukostamme löytyy sanavalmiita juontajia Marco Bjurströmin johdolla, ShoWhatin riemukkaat showt ja tietenkin upeat tanssiryhmät kuten StepUp Dancers ja StepUp Crew sekä StepUp Schoolin oppilasryhmät.

Keväällä 2020 Suomeen iskenyt koronapandemia laittoi StepUpinkin tiukoille, kun viranomaiset ensin suosittelivat kaiken harrastustoiminnan lopettamista ja syksystä 2020 talveen 2022 vaihtelevat rajoitukset seurasivat toisiaan kieltäen välillä tanssiharrastamisen kokonaan. Koronapandemian aikana yrityistilaisuudet vähenivät lähes olemattomiin, jolloin myös showtuotanto pysähtyi. Muutamassa päivässä polkaisimme käyntiin Online-tunnit, joiden johdolla asiakkaamme tanssivat kodeissaan. Joitakin tapahtumia järjestettiin etänä, mutta oli selvää, että tarve ihmisten todellisille kohtaamisille oli valtava. Syksyllä 2020 aloitimme ensimmäisen pop-up -toimipisteen tunnit Tapanilassa. Myös Keilaniemessä pidimme pop-up -toimipistettä lukuvuoden 2021-2022 ajan.

Korona-ajan viimeiset rajoitukset olivat kevätkaudella 2022, jonka jälkeen palattiin normaaliin toimintaan. Kuin merkkinä uudesta ajasta muutti Helsingin toimipisteemme kesäkuussa 2022 uusiin upeisiin tiloihin Leipätehtaalla. StepUp School tarjoaa opetusta jo 12 omassa salissa pääkaupunkiseudulla. Kaikkien kieltojen jälkeen oli riemukasta päästä taas tapaamaan ihmisiä ryhmissä ja tanssimaan yhdessä.

Showtuotannon elpyminen oli hieman hitaampaa kuin tanssikoulutoiminnan. Ensimmäisten StepUpin show-tapahtumien  joukossa olivat Osku Heiskasen ja Jarkko Valteen ShoWhat -kiertueet syksyllä 2021 ja 2022. Loppusyksystä 2022 myös muu showtoiminta alkoi pikkuhiljaa vilkastumaan.

Olemme todella onnellisia, että olemme saaneet toteuttaa unelmaamme jo näin pitkään ja kiitos siitä kuuluu sadoille työntekijöillemme ja tietysti kaikille ihanille asiakkaillemme. 

Vuosien saatossa ovat StepUpin tanssijat, opettajat ja oppilaat saavuttaneet runsaasti mitalisijoja kansainvälisistä IDO:n tanssikilpailuista. Tutustu mitalitaulukkoon: Mitalisijat IDO_n kisoissa

  • Posted in Uncategorized
  • Kommentit pois päältä artikkelissa Tutustu StepUpin tarinaan

Comments are closed.

Yhteystiedot

StepUp Agency
Kaikukatu 4 A, 6. krs 00530 Helsinki
Avaa kartalla
09 7746 1740

Myynti
Pälvijaana Parkkonen Myyntipäällikkö
Lähetä viesti
09 7746 1742

Tuottaja
Marina Koivu
Lähetä viesti
09 7746 1742

Pyydä tarjous